slika

Kako tehnologija može da pomogne pri izboru polise osiguranja?

  29/01/2024



Možda vam je zvučalo čudno kad su i domaći osiguravači u svoje kampanje počeli da ubacuju frazu da „njihov poslovni zaokret podrazumijeva usmjerenost na kupca“ pa ste pomislili – da li žele da nam kažu kako su dosad bili usmereni na sebe same, a bez kupaca ne bi mogli da žive?!
Nastavak fraze bi, međutim, trebalo da glasi otprilike ovako: usmjeravanje na kupca podrazumijeva usmjeravanje na želje, potrebe, navike, mogućnosti svakog kupca ponaosob, I mogućnost osiguravajuće kuće da mu pruži polisu krojenu po mjeri. Skoro pa kao kaput francuskog majstora.
Do takvog„kaputa“ u osiguranju krupnim koracima gaze najmoderniji Insurtech-ovi, ali u istom pravcu razmišljaju i tradicionalne kompanije koje su shvatile da upravo kroz saradnju sa visokom tehnologijom mogu da se uključe u podjelu novog kolača za koji se vjeruje da vrijedi milijarde dolara. Zahvaljujući prikupljanju velike količine podataka (Data Science), Internetu stvari (IoT), vještačkoj inteligenciji (AI) i mašinskom učenju (ML), mogu se prepoznati osobine pojedinca i predvidjeti njegovo ponašanje, a na osnovu toga predvidjeti i rizike specifične samo za tu osobu, pa tako i skrojiti personalizovane polise osiguranja.
 
Na ovakvu ponudu neće biti potrebno dodatno nagovarati kupce: oni praktično sami zahtijevaju takav pristup i to više nije karakteristika samo Milenijalaca i Zumera – generacija koje su se rodile početkom ili tokom tehnološke revolucije i kojima je brza, udobna i jednostavna onlajn kupovina imperativ. Razvijanju ovog trenda i među starijom populacijom doprinela je pandemija, koja ozbiljno mijenja navike i to tako da kupovina prestaje da bude„zadovoljstvo razgledanja kroz šetnju i razgovor sa prodavcem“, već se korisničko iskustvo mjeri dostupnošću proizvoda i usluga preko aplikacija i brzinom realizacije kupovine. Personalizovana ponuda tokom pandemije kojom su različite industrije željele da olakšaju život tokom karantina stvorila je „novu generaciju “potrošača koji takav odnos više ne shvataju kao benefit, već to postaje njihov izričit zahtjev. Sa ostalih proizvoda i usluga to se lagano prenosi i na polise osiguranja.



Pročitaj još:



Ugovorite svoju polisu već danas!



Šta je osiguranje i zasto vam treba?



Šta je životno osiguranje?



Šta je neživotno osiguranje?

slika



        



KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV